• Shishi Yangneiting
    Mixed Use Masterplan

/

    2012 | Shishi, Fujian Province, PRC

    Land Area

    98,086 sqm

    Build Area

    424,127 sqm

    Client

    Fujian Jinjue Real Estate Co., Ltd

    Field

    Architecture / Planning

    Programme

    Mixed Use (Commercial, Office, Hotel, Residential)

    Credit

    Project by RM Studio of J.A.O. Design International

    Award

    2014 China Outstanding Commercial Architecture Design Award at the 11th China Commercial Real Estate Summit

    The project is located in the new northern district of Shishi. Benefiting from the integrative development of Quanzhou Bay Rim, the project site occupies the gateway location to Shishi City radiating towards the surrounding regions including Quanzhou and Jinjiang. It covers a total land area of 98,086sqm with overall floor area of 424,127sqm. In an aim to create regional iconic images, the project has adopted the concept of eco-city and highlighted the philosophy of sustainable development. We used an innovative approach to break the foursquare layout and shapes, and brought in curves to create the flowing, natural, organic and flexible exterior image and internal space. We appropriately applied energy conservation techniques including vertical greening, natural ventilation, water circulation and alternative energy, etc. The concept and exterior image is in total accord to create the modern and vigorous urban building clusters.

    In the master plan, we divided the site into east and west sections. The east section is adjacent to the main road and is designed for commercial and office areas, demonstrating the iconic feature of the project. The west section is close to the residential community in the west and the park in the north, and is designed to be a residential area having a top quality habitant environment. Between the areas are a vehicular path running through the site and a clubhouse serving both the residents in the community and clients from outside; the path and clubhouse act as dividers for the two areas. The commercial street goes from south to north between the public buildings area and residential area through the entire site, including the shopping mall at the south-east corner, to allow for a continuous and complete commercial block. Ground floor stores along both sides of the street have also been included, which is in compliance with the consumer habits of Shishi citizens. The residential area in the west is placed in an embracing layout with a park in the center, taking privacy into consideration. The ground floor of the residential building is for commercial purposes ensuring the multi-purpose function of the plot.

    Climate Analysis

    From the climate analysis of the area it can be seen

    • There is relatively little need for heating (4 to 5 months, and limited need), and most of the year the temperature is within the comfort band
    • A preliminary analysis of the irradiance shows good potential for active systems like PV and solar collectors for hot water
    • As for above, significant building design strategies can be taken in consideration: the need of openable windows for the whole year, shading systems to protect from direct solar radiation on hot months and air tightness allowance to limit heating demand in colder ones.

    Shishi_climate analysis

    Strategies

    RELATIVE HUMIDITY CHART

    From the HR (relative humidity) chart it is underlined the constant need of natural ventilation

    SOLAR RADIATION CHART

    Direct solar radiation is high during the whole year

    USES:

    horizontal application for commercial street

    vertical application on residential and commercial shutters when applicable (south facades)

    A more in depth analysis of the s radiation confirms

    • Good potential for active systems like PV and solar collectors for hot water
    • Such elements can be designed as part of shading devices for horizontal applications (for example in the shading for commercial street and public spaces’ passages), or the active system could be applied in vertical shading louvers.

    Shishi_strategies1

     

    SOLAR COLLECTORS

    • The solar thermal systems can be used to heat water, dry crops, cook food etcetera
    • The great south exposure and high radiation (both direct and diffuse) encourage such use
    • The active system is easily compatible with roofs landscape design

    GREEN ROOFS

    • Green/planted roofs function as insulator
    • The presence of such element higher the usage of the space, because it can be used as open space and as well functions as positive visible element
    • On top of the commercial street buildings and on the shopping mall creates continuity of the “green landscape” of the private residential areas (at different levels)

    Shishi_strategies2

     

    SHADOW ANALYSIS – GENERAL

    • Comparison between December and June shadow paths confirm the necessity to introduce shadowing elements for summer use of public spaces and private gardens. The kinder garden is instead on direct sun radiation for most of the year. The sunken plaza shadowed on early and late hours of the day

    COMMERCIAL STREET

    • The sun path diagrams for the chosen locations demonstrate that the commercial front street windows are on shadow for most of the year, which implies significant energy consumption reduction especially for AC
    • The use of an eventual shadow frame: such tool would allow complete shadowing of the whole façade in the central hours of both summer and winter, affecting positively the energy consumption for AC. If it is needed direct solar radiation in winter for passive solar heating, the shadow system can be studied as movable louvers

    Shishi_strategies3

     

    To regulate the sun incidence and consequent overheating risks, in consideration of the tower’s shape and rotation, the south facing façade only will be double skin ventilated façade, with movable shading devices incorporated in the design. The other two facades instead will have be on one hand opaque with openable windows and on the other hand full glazed façade with double glazed low-e glass.

    On the first section of the tower (F1-F16), to guarantee natural ventilation, three double height internal gardens are placed on top of the office spaces, allowing to higher internal comfort and hence productivity. Nonetheless, such openings create the necessary stack effect to guarantee internal natural ventilation.

    The same principle for natural ventilation is used on the second half of the tower (F17-F37), where the stack effect is provided by a solar chimney. The garden is instead on the roof, where public hotel facilities can be placed as well to enjoy the view.

    Shishi_strategies4