• Shenhua Group Headquarters

/

    2012 | Zhuhai, Guangdong Province, PRC

    Land Area

    60,499 sqm

    Build Area

    241,996 sqm

    Client

    Shenhua Group Corporation Limited

    Field

    Architecture / Sustainable Design

    Programme

    Mixed Use (Commercial, Office, Residential)

    Partnership

    Studio Valle Progettazioni

    Credit

    Project by RM Studio of J.A.O. Design International

     

     

    The project is located in the city of Zhuhai, Guangdong province. The land is situated in the southern coast in the Pearl River delta, in front of Macao. The total land area is 60,499sqm and the planned total GFA is approximately 241,996smq. The site is facing the sea to the east and surrounded by hills to the west. The project is composed of four distinguishing elements making recognizable the main macro functions: headquarters and technical research office building, high-end hotel building, large scale conference room, commercial mixed-use podium. For the new headquarters, the attempt was to create a non-invasive image that interacts and communicates with the natural elements surrounding it and that in some way act as a mirror, reflecting these images in an unconventional way. The volume effect “changing” consists of four vertical prismatic elements (the four companies of the group) that break down the mass, is strongly marked and uniquely related to Shenhua, with the inclusion of the logo in the texture of the façade composed of sub-modules of the company’s logo.

    The “brand” of burning coal, which strengthens the conceptual reading of the logo, becomes a prismatic element (containing the core of senior management), bridging across each of the four buildings and symbolizing the four elements of the logo. However, for the accommodation section, which is devoid of any symbolic element, a strong and unusual image has been created that meets the criteria for commercial advertising. The surfaces of macro-perforated material interpenetrate and “fit” with the windows to dynamically point to the sky, producing two deliberately different images – the first corresponding to the commercial criteria and the second symbolic in its nature. The two towers, one headquarters housing offices and research facilities and the other housing the accommodation component, rest on a volume that connects them visually and functionally, giving unity to the whole as well as defining the unit of the complex. The conference center is located on top of the podium and is treated in a naturalistic manner. The tower for the headquarters and the one for accommodation are oriented north/south to properly offer split-levels to permit generous views of the Pearl River and to Macao and its beautiful bay.

    Research & Strategies

    HEADQUARTERS SUSTAINABLE STRATEGY

    Shenhua HQ_slide 0_总部大楼可持续性发展战略 HEADQUARTERS SUSTAINABLE STRATEGY Shenhua HQ_slide 1_总部大楼可持续性发展战略 HEADQUARTERS SUSTAINABLE STRATEGY Shenhua HQ_slide 2_总部大楼可持续性发展战略 HEADQUARTERS SUSTAINABLE STRATEGY Shenhua HQ_slide 3_总部大楼可持续性发展战略 HEADQUARTERS SUSTAINABLE STRATEGY

     

    HOTEL TYPICAL PLAN

    Shenhua HQ_slide 4_酒店标准层平面 HOTEL TYPICAL PLAN Shenhua HQ_slide 5_酒店标准层平面 HOTEL TYPICAL PLAN

     

    HOTEL SUSTAINABLE STRATEGY

    Shenhua HQ_slide 6_酒店可持续发展战略 HOTEL SUSTAINABLE STRATEGY Shenhua HQ_slide 7_酒店可持续发展战略 HOTEL SUSTAINABLE STRATEGY