• Fuzhou Taijiang District
    Pai Wei Complex

/

    2013 | Fuzhou, Fujian Province, China

    Land Area

    1,600,000 sqm

    Built Area

    420,000 sqm

    Client

    Fujian Hua Pu Real Estate Development Co., Ltd.

    Field

    Architecture / Planning

    Programme

    Mixed Use (Commercial, Office, Hotel, Residential)

    Credit

    Project by RM Studio of J.A.O. Design International

     

     

    The Fuzhou multi-purpose project is located at the centre of Fuzhou, Fujian Province. The site area is 420,000sqm and the building area is 1,540,000sqm. The project includes 540,000sqm for the residential area, 850,000sqm for commercial and office areas and 150,000sqm for schools and other supporting facilities. The major challenges in this project are the balance and the relationship between commercial and residential areas, as well as how to transfer a large quantity of relocated council houses into a renovated and sustainable community. The design concept comes from the urban context of the Tai Jiang district in Fuzhou. We attempt to bring the charm of these organic and dynamic city spaces into this project, creating a representative landmark based on the genius loci of Fuzhou. In the master plan layout, we embed a branch structure consisting of pedestrian streets and open spaces. This Banyan tree, symbol of Fuzhou city, starts to grow from the south-west corner and links the North Guang Ming harbour, forming the main circulation of the commercial area. The other main trunk leads the pedestrian toward the east through a sunken plaza. The small branches located in the north and south residential areas, become well-connected eco-systems with green paths and open spaces.

    The design of the high-rise commercial buildings is a reinterpretation of traditional vertical city spaces. Normally high density skyscrapers have an adverse impact on sunlight and ventilation conditions to its surroundings. By cutting, rotating and reconnecting the different building volumes, we combine the vertical and horizontal spaces, and further create a different outdoor area on top of the roofs. Here, in these three-dimensional plazas, citizens can still enjoy nature within the high density commercial area of the city. In the design of the relocated residential buildings, the one side corridor arrangement allows each unit to have two side openings. The residential buildings are between 9 and 14 floors high and their heights gradually increase from south to north. The differences in the building heights enrich the skyline of the city landscape. In between the residential buildings there are ecological corridors. There are also roof gardens which provide the public spaces for residents to gather together and enjoy nature. Moreover, from a sustainability point of view, the roof gardens could reduce the impact of strong sunlight in the summer and collect rain water for recycling which would reduce the requirements made on the city’s water supply.