• Baicheng Cultural Museum

/

    2012 | Baicheng, Xinjiang Autonomous Region, PRC

    Land Area

    24,322 sqm

    Built Area

    10,350 sqm

    Client

    Baicheng People’s Government

    Field

    Architecture

    Programme

    Cultural Museum

    Credit

    Project by RM Studio of J.A.O. Design International

     

     

    The project is located in Baicheng, Xinjiang Uyghur Autonomous Region. It covers a land area of 24,322sqm with total floor area of 10,350sqm within the planned boundary lines. Through the survey and analysis of the local conditions, we discovered this vernacular architectural philosophy that respects nature, values simplicity and utility with an advocacy of “People First” and the use of local materials. The design “language” for the project is derived from the understanding of these traditional styles and local living habits.

    We integrated the mountainous landscape, culture and history with the architecture and incorporated new elements on the basis of the traditions to create a unique architectural style. The inspiration for the building shape comes from the notion to embrace man and nature, which also complies with the concept of Tai Ji and Yin Yang in ancient Chinese philosophy. The façade combines local bricklaying patterns and Islamic symbols, demonstrating a brand new aspect of the contemporary Baicheng.